Akdeniz anemisi, Talasemi adı ile de bilinen genetik ve bir tür kan hastalığıdır. Hastalık ile anılacak olan iki açılım vardır. Birincisi Akdeniz anemisi hastalığının kendisi, diğeri ise;Akdeniz anemisi taşıyıcılığıdır. Taşıyıcı grupta bulunan kişiler hayatlarını normal yaşayıp her hangi bir şikayette bulunmazlar. Laboratuvarda bakılacak kan tetkiki ile açığa çıkacak olup, bebek bekleyen çiftlerde önemli olabilecektir. Anne yahut baba taşıyıcı ise bebek bu açıdan değerlendirmeye alınabilir.
Akdeniz anemisi
hastalığının açıklanmasında gen zincirinde bazı bölümlerde sentez hızının aksadığı görülür yahut o zincir tamamen yok olarak görülür. Beta talasemi ismi
ile zikredilen tür, Türkiye de en fazla bahsi geçen türdür. Ve bu türün tıbbı açıklamasında beta zincirindeki bulunan sentezleme hızı azalmış olmaktadır.
Akdeniz anemisi taşıyıcılığı mevcutsa neler düşünülür?
En önemli aşama evlilik sonrası bebek beklerken kişilerin önemseyeceği noktadır. Çiftlerden biri ya da her ikisi talasemi taşıyıcılığı yaşıyorsa ciddi bir kan rahatsızlığı olan Akdeniz anemisinin bebekte olma ihtimali yüksek olacaktır. Bu durumun açıklığa kavuşturulabilmesi için muhakkak kan tetkikine ihtiyaç duyulacaktır. Biyokimya laboratuvarına gönderilecek olan kişiye ait bir tüp kan bu açıdan değerlendirilip sonuçları ile gidişata yön verilecektir. Taşıyıcı olan gruptaki kişiler hasta kategorisinde değerlendirilemeyecektir. Bu kişilere her hangi bir tedavi uygulaması yapılmayacaktır. Bu taşıyıcılık ömür boyu süre gelip her hangi bir ilaç tedavisi ile değiştirilemeyecektir.
Akdeniz Anemisi Belirtileri
- Halsizlik
- Solukluk
- İştah problemleri
- Karında şişlik
- Gözlerde mevcut sarılık
- İdrar yapısında koyulaşma
- Yüzdeki bulunan kemiklerde şekil değişmeleri
- Dalak büyümesi
Akdeniz Anemisi majörde tedavi olanakları;
- Kan transfüzyonları
- Gerekli halde dalağın alınması
Oluşan komplikasyonlara göre durum değerlendirmesi yapılıp, diğer organlara yönelik gerekli ise tedavi çizelgesi Demir şelasyon ismi ile anılan tedavinin uygulanması
Son olarak da kemik iliği nakli düşünülebilir